Jämförelse mellan nätbokhandlare

Hur stor är egentligen skillnaden mellan olika nätbokhandlare? Hur ser konkurrensen ut? Det tänkte jag ta reda på och har listat några jämförelseparametrar hos några av de mest kända bokhandlarna på nätet, tre svenska och en amerikansk.

Amazon
Utseendet på Amazon.com är i ärlighetens namn inte mycket att hänga i julgranen. Sidan upplevs som rörig med många olika produkter på förstasidan. Nu är ju Amazon inte enbart en bokhandel, det kan ju vara därför. Produkter av alla de slag trängs på första sidan och associationerna går snarare till en databutik på nätet vid första anblicken. Men när man väl klickat sig till bokavdelningen är den mycket lättnavigerad. Man kan klicka på böckerna och bläddra och läsa i dem. Många böcker kan man också få begagnade i olika skick för en betydligt billigare peng än helt nya böcker vilket självklart är ett stort plus med sajten. Man kan även sälja sina egna begagnade böcker. Urvalet av böcker är mycket stort och förutom böcker på engelska har de spanska böcker. Svenska böcker finns inte, föga förvånande.

Inbunden: Stieg Larssons The girl with the dragon tatoo, $ 17,70.
Pocketbok: Mario Vargas Llosas The green house , $10,19.
Ljudbok: Stieg Larssons The Girl with the Dragon Tattoo  $ 29,95.
E-bok: E-böckerna finns för Kindle läsplatta. Det går dock att läsa boken i en iPad eller iPhone, men då behövs en Kindle-app, vilket visserligen är gratis men krånglar till det lite.

Returrätt: Inom 30 dagar har man full returrätt på de flesta nya och oöppnade varor, enligt hemsidan.

Frakt: Fri frakt finns inte till Sverige. Kostnaden för frakt till Sverige är mellan $ 7,98 för att få sitt paket inom 18-32 dagar och $ 30 för att få sitt paket på ca 2-4 dagar.

En trevlig överaskning är att man kan välja att få priserna i svenska kronor.

Adlibris
Adlibris är en mer renodlad bokhandel på nätet och ser också ut så. Det är reklam för mellandagsrea och boktips på förstasidan och den är lättnavigerad genom menylistan på vänstersidan.

Inbunden: Det gröna huset, (Mario Vargas Llosa), 179 kr
Pocket: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (Jonas Jonasson) 41 kr.
Ljudbok: Den döende detektiven (Leif G. W Persson) 238 kr.
E-bok: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (Jonas Jonasson) 55 kr. Adlibris säljer sex olika läsplattor, varav tre har letto och tre har ePub-stöd.

Frakt: För privatpersoner är det fraktfritt om man väljer leveranssättet ”gratisfrakt” som innebär att det tar ca 2-3 dagar att komma fram. Vill man ha leveransen snabbare eller mer miljövänligt får man betala 19 eller 29 kronor. Presentinslagning kan väljas i kassan.

Returrätt: Full ångerrätt inom 14 dagar förutsatt att varan är i nyskick.

Det är lätt att handla från Adlibris, det är bara ett klick för att lägga i kundvagnen. Klickar man på en bok får man exempel på relaterade böcker som andra har köpt också. Man kan lämna en recension om böckerna och läsa andras. Kort och gott är det en lättanvänd boksajt.

Bokus
Bokus är en lättnavigerad och ganska snygg sida. Klickar man på en bok får man även på Bokus fram relaterade titlar som andra har köpt. Bokus har även en fiffig sökfunktion i vänsterkanten när man sökt fram vissa boktitlar där man bl a kan välja format, prisklass, få en recension på boken och uppgifter om boken kan skickas som present. Många böcker går att provläsa och ”bläddra” i, vilket är ett trevligt inslag.

Inbunden: Det gröna huset (Mario Vargas Llosa) 169 kr.
Pocket: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (Jonas Jonasson) 42 kr.
Ljudbok: Den döende detektiven (Leif G. W Persson) 239 kr.
E-bok: Ett litet snedsprång (Denise Rudberg), 158 kr.

Frakt:fri frakt med ca tre dagars leveranstid. 19 kr med ca en leveransdag. 49 kr för inslagen present och frakttid en vardag. Gäller en begränsad del av sortimentet.
Bokus samarbetar också med Akademibokhandeln då man kan beställa böcker genom Bokus som inte finns i butiken. Hämtar man de beställda böckerna i butiken är frakttiden två till fyra vardagar och det kostar ingenting.

Retur: Oanvända och ej skadade böcker kan returneras inom 14 dagar från det att böckerna mottagits.

CDON.com
Sajten är ju inte bara en nätbokhandel utan där säljs även elektronik, prylar till hushållet, telefoni, spel, film och musik. Det gör att intrycket av förstasidan blir lite rörigt när kampanjer samsas med erbjudanden och tips i alla ovan nämnda kategorier.

Inbunden: Det gröna huset (Mario Vargas Llosa) 189 kr
Pocket: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (Jonas Jonasson) 39 kr.
Ljudbok: Den döende detektiven (Leif G. W Persson) 249 kr
E-bok: CDON säljer läsplattan iriver Cover Story som har inbyggd e-bokshop där man kan köpa sina böcker. En e-bok ingår i priset och man har att välja bland fyra titlar. Det märkliga är att man i övrigt inte kan köpa e-böcker genom hemsidan, vilket givetvis är ett stort minus för oss som har andra läsplattor men vill kunna köpa böcker.

De flesta sajter idag är lätta att handla ifrån, och CDON är inget undantag. Det som är speciellt för nätbutiken är deras bonustrappa, vilket innebär att kunden premieras ju mer man handlar. Handlar man för 200 kr får man en dubbel-dvd för 69 kr, överstiger man 400 kr en pocket för 19 kr o s v. Man kan läsa recensioner och få övriga lästips, men annars är sidan inte så raffinerad. Men vet man redan vad man vill ha, varför inte?

Summa summarum, vilken sajt är då bäst ur ett kundperspektiv? Ja, det beror ju såklart också på vad man är ute efter och intresserad av. Rent prismässigt är det inte så jättestor skillnad på de olika bokhandlarna. Frakten skiljer sig givetvis mellan Amazon och de svenska bokhandlarna. Är man ute efter lite ovanligare engelsk litteratur så är Amazon det naturliga valet, med sitt otroliga sortiment. Vill man ha svenska titlar och är ute efter att handla mycket, t ex juklappar, kan det löna sig att handla via CDON.com p g a bonustrappan. Min personliga favorit är nog ändå Adlibris – prisvärt och användarvänligt!

Det här inlägget postades i Böcker. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s